Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът проф. Стоян Денчев:

Почти всички възпитаници на Университета за библиотекознание работят по специалността си

Въпреки това младите кадри в страната не достигат

Днес имаме много посетители и новозаписани, което е най-прекрасното, защото означава, че читателите се умножават! Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" председателят на читалище "Пробуда" в гр. Бургас Атанаска Пенкова, която констатира, че сега в читалището идват десетки пъти по-малко хора, отколкото когато е започнала работа там през 1981 г.

Ние се радваме, когато записваме нови читатели, когато влизат хора, които искат да се докоснат до книгата. В този смисъл днешният празник не е само наш, а е на всички хора, които имат връзка с книгата. Тя е като живо същество, прилича на човек – има душа и материално тяло.

Най-младите книги в читалището са закупени днес, сподели Пенкова и изтъкна, че библиотеката се възползва от големите отстъпки, които книжарниците правят в празничния ден. От началото на годината, винаги с големи отстъпки, читалището е закупило книги за над 2000 лева. Голямата болка на работниците в читалищата обаче е, че младите хора не желаят да работят в тях.

Ректорът на Университета за библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев коментира, че почти всички възпитаници на ВУЗ-а се реализират в библиотеките и информационните центрове. Между 7 и 9 души се състезават за едно място в Университета, сподели той.

Аз деля книгите на два вида за четене и справочници. Справочниците, разбира се, е много важно да бъдат "качени на компютър", както образно се изразяваме, и информацията да може да бъде достигана по електронен път, но книгите за четене – тези, които се нуждаят от докосване и от човешка ръка, са нещо, което не може да бъде заменено и ще останат завинаги, според мен. И едното, и другото направление ще се развиват.

Денчев заяви, че е оптимист за политическата ситуация у нас. Според него,  у нас е узряла и идеята за нова Национална библиотека, в която има не само книжни носители на информация.

Двете интервюта можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна