Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от БСП и ДПС настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

| обновено на 18.05.17 в 14:01
Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС
Депутати от БСП и ДПС настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Парламентарната група на партия "Воля" се събира, за да обсъди дали да поиска оставката на Симеонов. Причината – негово изказване, че е възможно да си е правил "майтапчийски снимки" в нацисткия концлагер "Бухенвалд".

Според лидера на партията Веселин Марешки обаче отговорност носи премиерът Бойко Борисов:

Оставката на Валери Симеонов трябва да я поиска този, който го е назначил.

Ние още при сформирането на правителството казахме, че е много трудно и затова и гласувах аз лично така като знак, против състава на правителството, защото казахме, че това е много тежък компромис с имената и стана ясно, че още на втората-третата седмица това създава големи проблеми и на правителството, и на държавата
.

Александър Симов от БСП заяви, че оставката на Валери Симеонов е "жизнено необходима, за да може да се спаси нормалният политически живот в страната":

Валери Симеонов трябва да бъде отстранен от кабинета, както всеки човек, който си позволи да си направи шега с жертвите на нацизма. Тези жертви са в основата на съвременна Европа. Именно тяхната кръв роди идеята за мирна Европа и сега човек, който може да каже, че: "Знам ли какви майтапчийски снимки съм си направил?", няма място в тази власт.

Симов уточни, че засега това е негова лична позиция, но че предстои ръководството на БСП да обсъди казуса.

 Хамид Хамид от ДПС коментира:

Ние настояваме за незабавно отстраняване на крайните националисти въобще от властта и от тази коалиция, която изкарва България от Европа буквално. Нека не си мислят, че чувствителната еврейска общност ще прости това.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов определи днес ситуацията като неприятна:

Разговарях с Валери Симеонов и той също ми каза, че подобни думи не е изричал, но, разбира се, че е неприятна ситуацията. Искам просто да се извиня на всички за това неудобство, в което в момента изпадаме, защото правителството прави много по-добри неща, а ние трябва да коментираме подобни скандали. Колегите ни в ЕНП знаят, че няма да направим компромиси с европейските ценности.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени