Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 20 май: Созопол

БНР Новини
Созопол
Снимка: БГНЕС

• На Европейския ден на морето откриваме лека ирония във факта, че на 20 май 1506 умира (официалният) откривател на Америка, европеецът от Генуа Христофор Колумб, но си организираме празнична визита на нашето си море. И то не къде да е, а в най-стария град по българското Черноморие, известен като Антеа, Аполония Понтика или Магна, Созополис, Сизеболи...
Не разказваме историята на Созопол - нашата Дума на деня, а истории от Созопол и за созополчани. Защото често туристът не ги забелязва - местните хора създали света, в който нахлува. Поне докато не стане голяма изцепка и прекалилият натрапник не се изправи не срещу прословутите устати местни баби с къдрави гръцки имена, а лице в лице с някой син, внук и правнук на легендарните созополски рибари. В древния град разприте завършват бързо. По мъжки. И болезнено.
За наследниците на старите созополски родове е нашият разказ.
• В студиото гостува кметът на Район Студентски Димитър Дилчев, поводът са множеството и разнообразни културни събития за деца, които районът организира напоследък.
• Събитията в Бележки върху календара: първият Вселенски събор, първият модерен атлас и първото издание на „Сонетите“ на Шекспир. И още - полети, рожденици (Балзак, Туполев, Шер) и… джинси.
• „Лунатик калм”, „Ю Ту”, Джованоти и Голди отговарят за музиката.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна