Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Димов: Трябва по-задълбочена оценка на внесения в НС законопроект за промяна на избирателната система

Снимка: Ани Петрова, БНР
Тази седмица се очаква да се състоят дебатите в НС около Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който се предлага промяна на избирателната система в мажоритарна. Центърът за оценка на законодателството постави под въпрос законността на така внесения законопроект, заради начина, по който е разработена предварителната оценка на въздействието. От центъра призоваха председателят на НС Димитър Главчев да не разпределя към постоянните парламентарни комисии този законопроект.

В отговор на това искане Димитър Главчев е обяснил, че няма право да не разпредели законопроекта, защото в противен случай би ограничил правото на законодателна инициатива на народните представители. Това поясни в „Преди всички“ Тони Димов – председател на Центъра за оценка на въздействие на законодателството. Според Димов оценката за въздействието се изпълнява формално:

Гледат се допустимостта на законопроектите, дали в пакета, който се внася в деловодството на парламента, присъства документ със заглавието „Оценка на въздействието“, без да се следи за неговото съдържание.

Необходима е по-задълбочена оценка на внесения в парламента законопроект за промяна на избирателната система, коментира още Тони Димов. Той подчерта, че трябва да бъде направено социологическо проучване, което да провери още веднъж дали волята на българските граждани е такава, каквато беше изразена по време на референдума. Също така е необходим задълбочен анализ на изборните правила, както и сравнително правни изследвания математически анализ, и демографски проучвания:

И всичко това, облечено в методологията, която е много стриктна и ясна за оценката на въздействието, която изисква идентифицирането на проблема, т.е имаме ли ние днес проблем с изборната ни система, или не, набелязването на целите и даването на разрешение. Всичко това, в едни 40-страници, ясно структурирано, подредено и подчертавам – обсъдено с народа.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна