Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече сме пред Гърция по дял на редовните пушачи

България измести Гърция в класацията на страните в Европейския съюз с най-висок дял на редовните пушачи. Тревожните данни на Евростат от 2014 г. бяха представени от Коалицията „ За живот без тютюнев дим“ в навечерието на Световния ден без тютюнопушене, 31 май. Разходите за здравеопазване пък са два пъти по-големи от приходите от акцизи върху тютюновите изделия в България, с което само се доказват неблагоприятните ефекти от вредния навик.

Един от най-сериозните аргументи на привържениците-пушачи, когато се въвеждаше забраната за тютюнопушене в закрити публични помещения бе загубата на клиенти. Статистически значим ефект върху приходите обаче няма, твърди икономическият експерт Димитър Събев. Той дори коментира, че има увеличение с 5 до 9 % на чуждестранни клиенти в някои заведения. И докато в богатите страни хората с високи доходи почти не пушат (във Финландия дори процентът е нулев), то у нас пирамидата е обърната - 15% от най-богатите пушат над 1 кутия на ден. Димитър Събев каза, че държавата не прави нужните усилия за ограничаване на тютюневия дим защото:

Данните показаха, че от страните в Европейския съюз България печели най-много от акцизите от цигарите - 9% почти от всичките данъчни приходи идват по линия на цигарените акцизи. Можем да кажем без преувеличение, че европейските фондове са съвсем малко, една идея по-големи, отколкото приходите от акцизи.

Особено тревожна е тенденцията за увеличението на тютюнопушенето след младежите на 15-16 г, каза д-р Гергана Гешанова от „За живот без тютюнев дим“. От коалицията коментират, че превантивната дейност трябва да се засили - да се ограничи рекламата на тютюневи изделия, да се въведе здравно образование в училище, а също кампанията срещу пушенето да получи обществена подкрепа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна