Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко организации се обединяват за Детски здравен парк

Снимка: pixabay.com
На 1 юни, Деня на детето, бе учреден инициативен комитет от граждани, неправителствени организации и лекари за построяването на национална педиатрична болница „Детски здравен парк“. Членове на инициативния комитет са представители на Българската педиатрична Асоциация „Родители“, пациентската организация „Заедно с теб“, и Националната асоциация на децата с диабет.

Има необходимост от изграждането на обединено детско заведение, което да разполага с диагностично-консултативен блок, със съответното приемно отделение, където да се съберат всички клиники, които са разпръснати на територията на София, за да може децата на България да получават адекватна помощ, обясниха от инициативния комитет. 

Липсата на подобно здравно заведение пречи да бъде създаден комплексен подход при решаването на здравословните проблеми на детето, включително и в медико-социален план, обяснява проф. Владимир Пилософ от Българската педиатрична асоциация. Специалистите в София, работещи с деца, са пръснати в 14 лебечни заведения, което създават реален риск от забавяне на диагнозите и своевременно лечение.

СнимкаВ  официалния отговор от Министерство на здравеопазването от 13 март 2013 година пише, че приема решението на Българската педиатрична асоциация за необходимостта от построяването на  многопрофилна  педиатрична болница в София, като се предлага да се изготви доклад за внасяне в Министерски съвет,  допълни проф. Пилософ. 

Още за трудностите, които срещат и пациенти и лекари говори д-р Таня Андреева от университетската педиатрична болница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна