Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

| обновено на 02.06.17 в 07:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. Това обяви президентът Доналд Тръмп. Той се аргументира, че иска да защити работните места в Съединените щати. Според Тръмп споразумението наказва страната и я поставя в неизгодно положение: 

Това споразумение означава мащабно преразпределение на американското богатство към други страни. При икономически растеж от 1% годишно възобновяемата енергия ще задоволи вътрешните ни потребности. Но за 3-4-процентен растеж, какъвто очаквам, ние ще се нуждаем от всички видове източници на енергия. 

Тръмп каза още, че би започнал преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за нов договор, чийто условия обаче са, по думите му, справедливи към Съединените щати.

Американският президент има три варианта да изкара страната си от Парижкото споразумение за климата, показва проучване на членове на Конгреса, цитирано от ДПА. Тръмп може едностранно да изтегли Съединените щати, но, съгласно условията на споразумението, не може да обяви това официално до ноември 2019 г. В замяна, може да прекрати статута на САЩ на страна по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Тя обаче е одобрена от Сената 92 г. и за отхвърлянето й може да се наложи съдействие от страна на Конгреса.

Алтернативата е Тръмп просто да не приложи тези аспекти на споразумението, които смята за неизгодни за САЩ.

По време на предизборната си кампания Тръмп нарече глобалното затопляне "измислица", сътворена от Китай, за да се сдобие с конкурентни предимства пред САЩ.

По-рано китайският премиер Ли Къцян обяви, че страната му ще се придържа към ангажиментите си по Парижкото споразумение.

Бившият президент на САЩ Барак Обама разкритикува решението на Доналд Тръмп. Три американски щата: Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон съобщиха, че няма да позволят страната да се отметне от поетия пред света ангажимент за ограничаване на емисиите на парникови газове. Видни фигури на бизнеса също изразиха разочарование, а Илон Мъск заяви, че напуска президентските съвети.

Канада, Мексико, Великобритания и Европейската комисия изказаха разочарование. В общо изявление, Италия, Франция и Германия отхвърлиха предложението на Доналд Тръмп за преразглеждане на документа. Френският държавен глава Еманюел Макрон коментира:

Уважавам това решение, но мисля, че то е грешка както за САЩ, така и за нашата планета. Ясно потвърждавам, че Парижкото споразумение остава необратимо и ще се изпълнява не само от Франция, но и от всички други народи. Ние ще успеем, защото сме напълно ангажирани, защото, където и да живеем, каквито и да сме, всички ние споделяме една и съща отговорност: да направим отново нашата планета велика, посочи френският президент в обръщение на английски език.

В знак на протест срещу решението на Тръмп, кметството в Париж беше осветено в зелено.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна