Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 3 юни: Списание

Ако се заровим в биографията на родения на днешния ден през 1926 Алън Гинзбърг, ще открием, че освен изключителен поет, а също евреин, левичар, активист за легализирането на марихуаната и LSD, хомосексуалист, будист, кришнар и вечен „протестър“ – срещу американския милитаризъм, естаблишмънта, материализма, сексуалното подтисничество, е бил и сред основателите на литературно списание: а именно легендарното издание за поезия „Беатитюд“ стартирало през 1959 в Сан Франциско. За Гинзбърг ще говорим друг път – той заслужава отделно предаване… Но съвсем не от вчера се улавяме, че говорейки за един или друг голям писател, споменаваме, че неговите текстове са публикувани за пръв път в списание Х или У. Думата на деня е списание, защото важността на периодиката за литературата е неоспорима. Какво обаче се случва у нас?
Гост в студиото е Иван Христов – поет и селекционер на международните участници във фестивала „София: Поетики“, чието 12 издание ще се проведе на 17 и 18 юни в София. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.
Горещи и по-хладни събития в Бележки върху календара – бракът на херцога на Уиндзор с Уолис Симпсън, бомбардировките над Париж през Втората световна война, първият покорен осемхилядник. Сред рождениците: Раул Дюфи, Джозефин Бейкър, Ален Рене. Почитаме и паметта на един цар народна легенда – Иван Шишман и на „българския папа“ Йоан ХХIII.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна