Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Петрова: В момента част от комисиите работят редовно, но има и ощетени групи пациенти

Д-р Холевич: Безумно е предложението лекарите сами да измислят методика за комисиите в ТЕЛК

Д-р Кокалов: ТЕЛК-овете трябва да продължат да работят по старата метода, докато нещата бъдат изчистени

Снимка: БГНЕС

Решението на Върховния съд отмени няколко точки от Наредбата за медицинската експертиза, но хората си помислиха, че няма как ТЕЛК-овете да работят. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" специалистът по медицински спорове адв. Мария Петрова. Една от отменените точки например е била за срока, в който решението на ТЕЛК е смятано за актуално. Сега хората с хронични болести и тези, чието състояние не подлежи на подобряване във времето – с болести по рождение или ампутирани крайници, няма нужда да го актуализират на всеки 3 години, обясни тя. В момента част от комисиите работят редовно, но има и ощетени групи пациенти, тъй като работата става само по онези части от Наредбата, които не са отменени.

Втората точка касае определен тип пациенти с рак на гърдата. Отмяната ѝ би ощетила всички останали пациенти с точно такива заболявания, тъй като няма действащ нормативен акт, който да уреди това състояние. 

По-сериозният проблем е в третата точка, която отпадна – методиката, по която се изчисляват различните проценти. Съществуват формули, по които различните заболявания се групират, сумират, умножават и т.н., за да стигнем до определен процент… Липсата на подобен род методика наистина създава сериозни пречки в работата на ТЕЛК и това е притеснително. По-притеснително обаче е, че Тристранният съвет щеше да се събира миналата седмица, тази седмица… Притеснително е, че бездействието на държавата създава предпоставка повече хора да търсят права по съдебен ред.  Изправени сме пред възможност тези хора да заведат дела и евентуално да ги спечелят. Това би бил огромен разход за държавата! Отново!

Проблемите в системата се дължат главно на бавната администрация и липсата на лекари, които да работят в ТЕЛК, убедена е Петрова. Неспазването на сроковете често принуждава хората да ходят на нови изследвания и да вадят нови документи, което е свързано с изключителен стрес. Според нея изготвянето на нова Наредба за медицинската експертиза би отнело много повече време, отколкото МЗ обещава, че може да се справи.

Основният проблем, освен Наредбата, се крие в Кодекса за социално осигуряване. Крие се и във възможността на НОИ да налага глоби на лекарите, които работят в ТЕЛК. Крие се и във факта, че на лекарите, които работят в ТЕЛК, им е забранено да работят на друго място. В същото време те са единствената професия, която носи персонална отговорност за нещо, което не би следвало – отмяната на техни решения или промяната им.

СнимкаВицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов очерта два основни проблема – свързаният с отпадането на части от Наредбата и постигането на консенсус за разрешаването на голяма част от проблемите, изложени от Петрова.

Според мен ТЕЛК-овете трябва да продължат да работят по старата метода, докато нещата бъдат изчистени. Съгласен съм, че колегите са ощетени, не могат да получават доходи, забранено им е друго да работят… Тези неща трябва да бъдат решени с реформата в експертизата.

Какалов изрази мнение, че експерти би трябвало да определят кои медицински състояния биха могли да се променят за даден срок – 1 или 3 години, за да може този срок да не накърнява интереса на гражданите.

Боряна Драганова и д-р Боряна ХолевичПредседателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София д-р Боряна Холевич уточни, че единственият изход от ситуацията е МЗ да изпрати инструкции до комисиите ТЕЛК по каква методика да работят:

Отменена е методиката, по която изчисляваме крайния процент. Към момента ТЕЛК може да издава експертни решения само на болни с едно-единствено заболяване, болни за временна нетрудоспособност, отговори на писма на работодатели и т.н., но не и на болни с повече от едно заболяване.

Това, което чух – да работим, едва ли не, по старата методика, е, меко казано, глупост! Не можем да работим по отменен от Съда нормативен акт.

Холевич оцени като "безумно" и предложението лекарите сами да измислят методика, тъй като биха били подсъдни за превишаване на власт и права. Тя допълни, че публикуваната на сайта на МЗ Наредба не се различава от досегашната. Лекарите предлагат по-висок процент инвалидност за заболявания, които не търпят благоприятно развитие във времето.

Интервюто на Гергана Хрисчева с адв. Мария Петрова и интервютата на Диана Дончева с д-р Боряна Холевич и с с-р Иван Кокалов можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна