Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на МВР ще са екипирани с камери за контрол на поведението на гражданите по време на проверки

Снимка: БГНЕС

300 нови коли ще бъдат доставени за сектор "Пътна полиция", а служителите на МВР ще бъдат екипирани и с камери за контрол на поведението на гражданите по време на проверки. Това обяви в Русе старши комисар Румен Ганев, директор на "Вътрешна сигурност" в МВР. 

В три посоки ще продължи борбата с корупцията сред служителите на МВР, като ще се полза световният опит в тази посока, каза старши комисар Румен Ганев. Предвижда се да се правят тестове за интегритет, които ще оценяват лоялността на служителите и тяхната склонност към корупция. Втората мярка е свързана с контрола върху финансовото състояние на полицаите, като ще се обръща по-сериозно внимание върху декларации и благосъстоянието на семействата.

Акцент ще бъде поставен върху видеонаблюдението и дистанционния контрол:

Предстои нов проект с още 300 автомобили. В тях ще бъде заложена експериментално нова видеосистема. Първо тя ще бъде с боди-камери на самите служители, тоест всеки един, както е в доста европейски държави и в Щатите, ще имат боди-камери и отделно ще има такава камера и в самата кола, която ще гледа навън, а не навътре нашите служители какво правят вътре в колата. По този начин ние ще можем да извършваме наблюдение как си вършат работата и също така ще имаме една информация за гражданите как вървят проверките.

Всичко това няма да струва нито лев на българския данъкоплатец, а ще се използва проектно финансиране, поясни старши комисар Ганев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна