Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

"Никос Кодзиас: първо смяна на конституционното име, а след това приемане в НАТО и ЕС". С това заглавие македонският "Дневник" бие тревога, че гръцкият външен министър е разбил илюзиите на новото правителство в Скопие. "Кодзиас: Позицията ни за името е известна, няма да се поддадем на натиск", репликира македонският  "Утрински весник".
   
Румъния и България могат да преминат от периферията на Европа в центъра й, четем на страниците на румъското издание "Ромъния либера".  Това заявява в интервю за румънската телевизия "Диджи 24" посланикът на Канада в Букурещ Кевин Хамилтън. 

Водеща тема за британските всекидневници са раздорите, избухнали в управляващата Консервативна партия след слабото й представяне на парламентарните избори на 9 юни. 
Предстои решителен сблъсък на срещата на новоизбраните консервативни депутати, на която може да бъде решена съдбата на премиера Тереза Мей, смятат от "Файненшъл таймс".  Разгневени от изборния резултат, мнозина от тях ще искат промяна на стила й на ръководство, както и отстъпки по ключови политически въпроси, включително и относно Брекзит, допълват от "Индипендънт"
Според "Дейли телеграф" - друг всекидневник с явна консервативна насоченост - оповестявайки промените в правителството си, Тереза Мей се е опитала да отбие атаката срещу лидерството си. Следа за това изданието вижда в неочакваното привличане в кабинета на Мей на един от бившите й съперници за лидерския пост - Майкъл Гоув, който беше  назначен за министър за околната среда. По този начин той става един от ключовите съветници по Брекзит, както и мощен съюзник на премиера в усилията й да прокара евентуално споразумение за Брекзит през парламента, коментира вестникът. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна