Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"България е истински приятел на Турция" - това е най-често срещаното заглавие в турския печат днес. Изданията "Сабах" и "Пусула", "Сон дакика" и "Хаберлер" цитират и думите на турския премиер Бинали Йълдъръм: Показахте, че сте наш искрен приятел, насочени към българския му гост Бойко Борисов. Посрещането му с военни почести в правителствената резиденция "Чанкая" в Анкара е водещо за вестник "Миллиет". Йълдъръм и българският гост постояха на терасата, откъдето се открива панорама към града, и си поговориха, след което се премина към официалните разговори, допълва изданието.

"Хюрриет", "Миллиет" и "Хаберлер" пък поставят акцент върху срещата на българския премиер с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в двореца "Бештепе", но без да публикуват подробности. Визитата е знакова, заключва изданието "Хабер 50", като посочва, че Борисов е дошъл в Анкара след Париж и Берлин. Изданието отбелязва и положителната оценка, която Борисов е дал на турско-българското сътрудничество за разрешаване на бежанската криза.

Европейските издания пък коментират срещата между Еманюел Макрон и Тереза Мей. Впечатление прави заглавието "Мосю Европа срещу лейди Брекзит. Триумфиращият президент срещу поставения под обсада министър-председател". Испанският вестник "Паис" цитира Макрон, който споделя на Мей, че вратата винаги ще бъде отворена за оставане на Обединеното кралство в ЕС. Тези думи извеждат и британските всекидневници "Гардиън" и "Дейли телеграф". Френското издание "Фигаро" сравнява визитата на Мей в Париж с тази на Маргарет Тачър през 1990 година, когато собствената ѝ Консервативна партия готвеше метеж, за да я изхвърли...Във вихъра на бурята след унизителното поражение на изборите, Мей също избра да отиде в Париж, коментира вестникът.

Руската преса се фокусира върху филма за президента Владимир Путин на режисьора Оливър Стоун. Според руското издание "Лента" американецът е създал своя филм, за да чуят и схванат Съединените щати другата гледна точка, за да се предотврати по-нататъшно влошаване на отношенията. Според вестник "Московский комсомолец" е много вероятно Путин да е избрал Оливър Стоун, тъй като режисьорът от няколко години е станал много, ама много ляв и обича всичко антиамериканско.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна