Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поправките в европейската директивата за командированите работници не събра мнозинство в Съвета на министрите от ЕС

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Социалните министри от ЕС се разделиха относно предложението за приравняване заплатите на командированите работници. След заседанието в Люксембуг преговорите по реформата се отлагат за следващото ротационно председателство на Естония.

Предложението за компромисни поправки в директивата за командированите работници не събра необходимото мнозинство в Съвета на министрите на ЕС.

Почти 2 милиона души годишно, предимно източноевропейци, са изпращани в командировка в Германия, Франция и Белгия.

Еврокомисията застана зад позицията на австрийци, белгийци и французи, които определят това като "социален дъмпинг". Аргументите – командированите работници получават в пъти по-ниски заплати и плащат по-ниски данъци и осигуровки, отколкото е стандартът в приемащите страни на Запад.

Предложената законодателна реформа иска да въведе задължително равно заплащане за извършването на един и същи труд на едно и също място. Мотивът е по-добра социална защита на правата на трудещите се.

Против се обяви Вишеградската група, но също и България и Румъния. Социалният министър Бисер Петков уточни:

Все още остават неизяснени въпросите, свързани със замяната на понятието "минимални ставки на заплащане" с понятието "възнаграждения", дългорсрочното командироване, разходите за колективно настаняване и прилагането на Директивата за работниците, заети в сектора на международния сухоземен транспорт. Поради това България счита, че дискусиите по досието следва да продължат.

Социалният министър на Румъния допълни:

Настоящият текст би довел до протекционистки бариери в ЕС. Това де факто ще ограничи достъпа до определени пазари за румънските дружества и работници, което е неприемливо за нас.

Франция от своя страна настоя позволеният срок на командироване да се съкрати от 2 на 1 година, което задълбочи разрива.

Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен не скри разочарованието си

Нека всички сме умерени и прагматични. Не трябва да блокираме това споразумение, което е ключово за доброто функциониране на пазара. Нужни са ни гаранции за запазване на трансграничните услуги и в същото време – почтеност и социална защита, според правилата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна