Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският вестник Сън обръща внимание на опустошителния пожар в жилищния блок "Гренфъл тауър". Изданието посочва, че допълнителен разход от 5000 лири е можел да направи сградата по-устойчива на огън. При строежа й са били сложени стотици алуминиеви панели на стойност 8,6 милиона лири. Те са били произведени от базирана в САЩ компания, която прави три типа облицовки, като два от тях са с огнеупорни ядра. Специалисти твърдят, че по-евтината облицовка, която е запалима и забранена в САЩ, е била използвана от фирмата, построила "Гренфъл тауър".

Британският Телеграф пише, че финансовият министър Филип Хамънд търси път към т. нар. "мек Брекзит". Като приоритет той очертава "запазването на работните места" пред възможността Лондон да сключва свободни търговски споразумения след излизането от Евросъюза. Източници от двореца "Уайтхол" твърдят, че британският финансов министър настоява за сделка, при която Обединеното кралство ще запази членство в митническия съюз, но ще има свободата да води независими търговски преговори.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма да позволи "персийския експанзионизъм" на Иран в Близкия изток, пише вестник Хюриет. Той обаче подчертава, че проблемите в Ирак няма как да се разрешат без участието на Иран и че изключването му от усилията за справяне с войната в Сирия няма да бъде в ничий интерес.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна