Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои втори тур на съдийските избори за следващия Висш съдебен съвет

Снимка: БТА

Цветинка Пашкунова от Върховния касационен съд е единственият представител на съдиите, излъчен на първия тур на съдийските избори за следващия Висш съдебен съвет. Тя получи впечатляващите 988 гласа от гласувалите 1 951 съдии. Вторият тур започва в 8 часа. Гласуването ще завърши в 18 ч. От останалите над 20 кандидати най-много гласове от събота имат Красимир Шекерджиев от Върховния касационен съд и Боряна Димитрова, председател на Окръжния съд в Бургас. 

Днес за петте свободни позиции се състезават 26 кандидати. От тях при вчерашното гласуване се очертаха около 6-7 лидери с гласове между 500 и 700 гласа подкрепа. Дали сред тях ще са следващите съдийски представители, зависи от активността днес, но и от евентуални прегрупирания или пренасочвания на гласове към по-реалистични кандидати. Над 53 процента е активността при електронния вот. Доста по-ниска е тя при хартиения, но така или иначе до края на изборния ден остават още 6 часа.

Ето какво коментира един от наблюдателите, Иванка Иванова, представител на неправителствения сектор:

Според мен единственото място, на което можем да очакваме реално развитие на някаква форма на самоуправление, това е единствено при избора на съдиите. Естеството на професията им е такава, че там независимостта е най-голяма. При прокурорите и следователите йерархичната структура и начинът, по който са организирани двете системи, не предполага реално развитие на самоуправление - заяви Иванка Иванова, директор на правната програма в "Отворено общество".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна