Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Г. Минасян: В повечето европейски държави, които са извън еврозоната, икономиките се развиват с по-добри темпове от средноевропейските

Българите имат доверие на валутния борд и не искат страната да се присъединява скоро към еврозоната, смята икономистът

Снимка: БГНЕС

Българите имат доверие на валутния борд и не искат страната да се присъединява скоро към еврозоната. Тази теза защити проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт към БАН, който смята, че поведението на хората, които предпочитат левови депозити и кредити в лева въпреки по-неизгодните лихви, доказва вярата им в националната валута.

Бордът осигурява много добро покритие с валутни резерви, което пази икономиката ни, въпреки че сивият сектор е много голям, категоричен е проф. Гарабед Минасян:
 
Тези пари са извън Централната банка - те са по нашите джобове, пари в обръщение, извън търговските банки. Те стоят, съхраняват се някъде и не е ясно в кой момент къде може "да изригнат" и по какъв начин ще въздействат върху протичането на икономическите процеси.

Опасенията за последиците за икономиката при въвеждането на единната валута са големи. Затова: Едва 38 процента от българите подкрепят  приемането на еврото като единствена платежна единица, каза още Минасян и допълни, че:
В повечето европейски държави, които са извън валутния съюз, икономиките се развиват с по-добри темпове от средноевропейските.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна