Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора седмица стачка на работещите в чистотата в Гърция, има риск от зарази

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция се превърна в едно безкрайно сметище, коментират възмутени туристи. Дори в туристическите райони около хотелите са се образували купища от отпадъци. Медиите наричат конфликта “война на боклуците“ между синдикатите и правителството.

Работещите в чистотата не приемат компромиси и настояват правителството да изпълни обещанието си. Протестите продължават и тази седмица.

Положението е извън контрол. Кметът на Солун се опита да реши проблема временно, като предостави събирането на отпадъци на частна фирма. Стачкуващите обаче блокираха с жива верига депата.

Работещите по чистотата в Гърция са общински служители и искат да бъдат назначени на постоянни договори. Над 10 хиляди души остават без работа в края на месеца, ако не се продължат договорите им.

Все пак има места, където хотелиерите се споразумяха със стачкуващите да се допускат по няколко коли да извозят част от отпадъците.

От министерството на здравеопазването предупреждават за риск от зарази при високите температури, които се очакват тази седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна