Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Ковачев: Имах щастието да се докосна до двама български гении – Валери Петров и Георги Аспарухов

Снимка: БНР

Аз съм имал щастието да се докосна до двама български гении – единият е Валери Петров, а другият е Георги Аспарухов. И двамата български гении бяха много скромни и добри хора, това разказа Олег Ковачев – режисьор на документалния филм „Балада за Гунди“ при гостуването си в предаването „Нощен Хоризонт“ по повод 46-ата годишнина от смъртта на големите футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков.

На 30 юни 1971 година легендите загиват при катастрофа край прохода Витиня.

Филмът представя цялата истина около съдбата на Георги Аспарухов – от дете до този тежък ден, най-мрачният в историята на българския футбол, сподели още Олег Ковачев.

Лентата на Олег Ковачев за първи път на едно място са събрани всички заснети голове на Георги Аспарухов. Авторите откриват реликви - вещи, непубликувани фотоси и уникална кадри, демонстриращи техническите му умения на терена. Освен известните подробности от живота на Гунди във филма присъстват и някои нови моменти - за първи път за Гунди говорят сестра му Лидия Карова, негови съученици и приятели от столичния Слатински редут.

Архивът предлага снимки от катастрофата, които доказват, че колата на Аспарухов и Котков не е навлязла в насрещното движение, а камионът е извършвал ляв завой и е препречил пътното платно. Сблъсъкът е бил неизбежен...

В звуковия файл можете да чуете архивен запис на Георги Аспарухов от Златния фонд на БНР и част от интервю с неговата съпруга Величка Маркова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна