Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон се надява африканските военни в Сахел да започнат действие до седмици

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в столицата на Мали Бамако, че Париж ще вложи цялата си енергия за елиминирането на отговорните за отвличането на френски заложник в африканския регион Сахел. По-рано днес групировка, свързана с "Ал Кайда", публикува видео, в което са показани шест заложници от западни страни, отвлечени в Сахел през последните няколко години. Сред тях беше й французойката Софи Петронен, която беше похитена в град Гао в Мали миналия декември.

В Бамако Макрон каза също, че се надява регионалните военни части от Западна Африка, които ще се борят с ислямистки бойци в Сахел, да започнат да действат до седмици. Макрон говори след срещата на върха на президентите на Чад, Мали, Мавритания, Буркина Фасо и Нигер. Страните образуват т.нар. група Г-5 Сахел и ще сформират мултинационални сили, които ще функционират заедно с военните мисии на Франция и ООН в региона.

Ислямистки групировки, някои от които свързани с "Ал Кайда", поеха контрола над северната част на Мали през 2012 г. Година по-късно бяха прогонени от големи и по-малки градове с помощта на военна интервенция, оглавявана от Франция. Джихадистите обаче продължават да извършват нападения срещу мироопазващи сили на ООН, малийски войници и цивилни мишени.

Насилието се разпространи и в съседни на Мали страни в западноафриканския регион Сахел и Париж изпрати хиляди френски войници за борба с ислямистите, припомня Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна