Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветеслава Гълъбова: Добрият психиатър помага, когато "душата се чупи"

Д-р Цветеслава Гълъбова
Снимка: БГНЕС

За всеки пациент най-добрият психиатър е човекът, който му е помогнал или му помага в моментите когато "душата се счупи". Този момент идва, когато човек има сериозни житейски изпитания, понякога идва по уж незначителнен повод. Това обясни в предаването "Нощен хоризонт" д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница "Св. Иван Рилски".

Никой от нас не е защитен в някакъв период в живота си да има нужда от психиатър, психолог, от консултация, от помощ, лечение. Общо взето, има тенденция напоследък за все по-често обръщане към такъв тип специалисти. Даже когато проблемът не е медицински, а е от типа на житейските кризи. Българите все още ползват като масов инструмент за справяне с този тип проблеми споделянето с приятели. Мъжете използват напиването в мъжки компании, за да си излеят душата. Опитваме се да се справим със себе си. В нашето съзнание е наслоено разбирането, че е престижно да се справиш сам. Но има периоди и случки в живота на човек, когато не може да се справи сам и няма нищо срамно да каже "Аз съм слаб". Психичното разтройство означава точно това "Аз съм слаб, не мога да се справя, нещо се случва". Друг е въпросът, че при определен тип психични разстройства, т.нар. психотични психични разстройства, липсва съзнанието за болест, критичността към поведението и тогава нещата вече са много по-трудни. При непсихотичните психични разстройства всички тези елементи са налични, затова все по-често човек се обръща към психиатър или психолог за помощ.

Д-р Цветеслава Гълъбова е родена в София. Възпитаник e на Медицинския университет и на Университета за национално и световно стопанство. От 1994-а година работи в държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", започвайки от ниво ординатор и преминавайки през началник на отделение за мъже с остри психози. В момента е директор на лечебното заведение.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна