Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изграждат мемориален комплекс на гроба на Хан Кубрат в Украйна

Идеята на мемориалния комплекс се базара на легендата за завета на кан Кубрат към синовете му – да бъдат заедно, да не се разделят, да бъдат силни и да пазят държавата, която той е създал
Тази година се навършват 105 години от откриването на гроба на Хан Кубрат - възстановителя на Старата Велика България, край днешното село Мала Перешчепина в Украйна.
След наложилото се почти 5-годишно прекъсване, в София беше подновена международната инициатива за традиционно отбелязване на това важно за българите историческо събитие, а също и за доизграждането на Мемориал и в чест на българския владетел. Тази есен там ще се състои и поредния Международен събор на българите „Към завета-Кубрат 2017“, който ще се проведе на 16 и 17 септември. Предвидени са два дни надигравания и надпявания, ще има също и разнообразни културни прояви, кръгла маса и други дейности.

Организатори на тази инициатива са различни български родолюбиви организации и такива на българи, живеещи в Украйна. Тяхната цел е след изграждането, мемориалният комплекс да се превърне в свещено място за всички българи. Към този момент са събрани повече от 18 хил. лева от малки дарения до 50 лева.

В края на миналия месец стартира първия етап на проекта за изграждане на Мемориален комплекс „Хан Кубрат“ в село Мала Перешчепина и  на мястото се извършва благоустройство, укрепление на могилата, строителство на алея и арка. В целия план за комплекса са включени паметник на хан Кубрат и синовете му и още хотел, параклис, паркинг и спирка на обществения транспорт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна