Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимавайте за бързи кредити, които се предлагат без лихва, но с такса "ангажимент"

Снимка: БГНЕС

За нелоялна практика при потребителски кредит за покупка на стоки предупреждават от Комисията за защита на потребителите. Пред "Хоризонт" председателят ѝ Димитър Маргаритов обясни, че дружество за бързи кредити е предлагало "кредит с нула процента лихва", но в договора клиентите са се подписвали и срещу такса "ангажимент", която била 18%.

Нелоялната практика е предлагана при потребителски заеми за стоки в търговски вериги, обясни Димитър Маргаритов:
Ако кредитът е в размер, както е било в конкретния случай по жалбата – на 3829 лева, за еднакъв период от време, при заплащане на 18% такса "ангажимент", потребителят е трябвало да върне 4518, а ако не се прилага тази такса, при 18% лихва – тогава е трябвало да върне 4397 лева. Тоест тук виждаме, че се получава една разлика от 150-60 лв., която всъщност е в ущърб на потребителя, ако той би сключил нормален договор със съответния лихвен процент. 

Нелоялната практика е отменена от КЗП, а заповедта е потвърдена от ВАС. Информация на нашия сайт може да бъде намерена съвсем конкретна, относно името на фирмата, както и конкретно заповедта и точните параметри на санкцията, които ние налагаме, уточни Димитър Маргаритов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна