Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Св. Методий с премиера тази вечер


Тази вечер в кино "Люмиер" е премиерата на филма "За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука". Какво представлява той каза в предаването "Нещо повече" режисьорът Николай Акимов:

Между документалното и художественото, действа като игрален филм, но и много реален , защото там снимахме един наш учител, да го наречем, арх. Слави Дончев.

Иво Иванов, един от сценаристите на филма, допълва:

Арх. Слави Дончев е бил един от хората, който са отговаряли за реставрацията  на целия комплекс в Плиска и в Мадара. Той е човекът, който е подготвил доклада и го е представил на ЮНЕСКО за обявяването на Мадарския конник за световен паметник на културата. Арх. Слави Дончев беше нестандартна личност  и той често беше трън за много професионални историци.

Филмът не е исторически той е документален, той е художествен, той отразява днешното ни виждане, на българското общество, с всичките му спорове за това кой как е създал българската азбука.

Темите са дискусионни, но филмът, ние това се опитваме да обясним на много историци, стъпва твърдо върху историческите факти и те не могат да оборят нито един от тях, Но историческите факти сами по себе с са неми, ако не се тълкуват, те подлежат на версии, на хипотези.

Иво Иванов посочва къде са протекли част от снимките:

Успяхме да снимахме в Нитра, и бяхме впечатлени на 24 май от почитта, която се оказва в Словакия на Св. Кирил и Методий, но най-вече на Методий като първи славянски архиепископ. В България ние акцентираме най-вече на дейността им като просветители, докато в Чехия и Словакия, по-точно в Моравия, има един друг изключителен култ към тях, който има дълбоки корени и който Католическата църква дори в най-тежките й времена на борба срещу Реформацията, решава да се опре именно а този култ към Кирил и Методий, за да намери сили да се върне в тези земи. Снимахме и в Регенсбург и в Загреб.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна