Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20 договори заключителна декларация, но различията със САЩ за климата остават

| обновено на 08.07.17 в 19:32
Доналд Тръмп и Ангела Меркел на Г-20 в Хамбург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата на върха на Г-20 в Хамбург приключи, без да бъдат преодолени различията за климата между САЩ и останалите страни от групата. Въпреки че беше постигната заключителна декларация от форума, тя разкрива сериозното разделение между Вашингтон и партньорите му.


Подкрепата на американския президент Доналд Тръмп за използването на изкопаеми горива и опозицията му срещу международните търговски споразумения поставиха под въпрос дали въобще ще бъде постигната обща декларация от срещата на върха на Г-20. Целта на форума беше да договори мерки за гарантиране на свободната търговия и да консолидира действията за прилагането на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени.


По отношение на икономиката в заключителното комюнике се посочва, че страните ще се борят с протекционизма, включително с нечестните търговски практики, но че признават ролята на легитимни инструменти за търговска защита.


По темата за климата лидерите обръщат внимание на решението на Съединените щати да се оттеглят от Парижкото споразумение, но заявяват, че то е необратимо. Отразена е и американската позиция, а именно, че САЩ ще работят с други страни, за да им помагат да добиват и използват изкопаеми горива по-екологично и ефективно, както и ще им помогнат да инсталират източници на чиста енергия.


Мисля, че е ясно, че за съжаление не можахме да постигнем консенсус, но различията ни бяха ясно посочени. Много съм щастлива, че всички останали държавни ръководители от Г-20 са съгласни, че Парижкото споразумение е необратимо, както и че ангажиментите, които поехме съгласно него, трябва да бъдат приложени възможно най-бързо, заяви германският канцлер Ангела Меркел в края на на двудневния форум, в който участват 19-те страни с най-големи икономики в света и Европейският съюз.

В същото време френският президент Еманюел Макрон обяви, че не отказва от възможността да убеди Доналд Тръмп да участва в мерките за борба с климатичните промени. Освен това Макрон свиква нов форум за договаряне на още мерки за намаляване на парниковите газове.


На 12-и декември ще организирам нова среща на върха, за да предприемем нови действия за климата, включително по въпросите на финансирането, обясни френският президент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна