Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на юристите в България срещу промените в ЗСВ, предложени от ГЕРБ и патриотите

Снимка: БГНЕС
Поредна остра реакция срещу предложените от депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). В писмо до премиера Бойко Борисов от Съюза на юристите в България настояват незабавно да бъдат оттеглени текстовете, забраняващи членство в организацията на действащи магистрати.

Като припомнят, че Съюзът на юристите има над 90-годишна история и над 3500 индивидуални и 21 колективни членове от всички юридически професии, от ръководството му настояват - като лидер на управляващата партия и министър-председател, Борисов да предизвика извънредно заседание на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, за да бъдат оттеглени антидемократичните, дискриминационни, противоконституционни и нарушаващи международни актове и договори, по които  България е страна, промени в Закона за съдебната власт.

В Съюза на юристите виждат в тях опит за ограничаване на правата на магистратите за сдружаване; отслабване на магистратските професионални организации, за да бъдат приглушени проявите им в публичното пространство.

Изненадващото желание на управляващите да отворят отново - именно с подобни предложения, Закона за съдебната власт, срещна дотук острата реакция на Съюза на съдиите и 19 НПО, реагирали и срещу забраната за външно финансиране на магистратските организации.

От Съюза на юристите предупреждават премиера Борисов, че ако проектотекстовете не бъдат оттеглени, ще откажат да подпишат проект по програма „Правосъдие“ на Европейската комисия за единна европейска идентификация на съдебните актове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна