Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визитата на Доналд Тръмп във Великобритания ще бъде догодина

| обновено на 11.07.17 в 12:28
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп вероятно ще посети Великобритания следващата година, съобщават британските медии. Държавното посещение на Тръмп беше планирано за този месец, но е отложено заради разклатените позиции на премиера Тереза Мей и страховете от масови протести срещу американския държавен глава.

Според наличната информация Белият дом и "Даунинг стрийт" обсъждат варианти за посещението. Доналд Тръмп прие поканата на кралицата за държавно посещение, отправено от Тереза Мей по време на визитата й във Вашингтон през януари. Вълната от протести срещу държавното посещение на американския президент обаче го накара да промени мнението си. По време на срещата на Г-20 в Хамбург Тръмп заяви, че не би желал да идва в Обединеното кралство, ако не се радва на подкрепата на британското обществено мнение.

През май два милиона души подписаха само една от многото петиции с призиви Тръмп да не бъде канен на държавно посещение. Лидерите на опозицията призоваха за отмяна на посещението.

Всичко това става в деликатен момент за премиера Тереза Мей, която се опитва да остане на власт като промени управленския си стил, допускайки обсъждане на важни въпроси с опозицията. Подробностите от тези нейни планове ще станат известни днес по-късно. Усилено обаче се говори за заговор в нейната партия тя да бъде свалена от поста заради силно спадащата й популярност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна