Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов: Свободата винаги е на ръба

Георги Лозанов
Снимка: БГНЕС

В основата на медийния плурализъм в пазарна среда стои плурализмът на собствеността. Много голяма ценност за медиите, и от това пряко зависи плурализмът на съдържанието, е те да са в много ръце, и то много различни – като позиции, като възможности, като големина. При нас има обратната тенденция – към концентрация на собствеността.

Това каза в предаването "Преди всички" Георги Лозанов, преподавател по журналистика, бивш председател на Съвета за електронни медии и член на фондация "Медийна демокрация". Лозанов коментира темата, след като България бе посочена като високорискова страна за медийна независимост на форум в Европейския парламент заедно с Гърция, Унгария и Италия.

Свободата винаги е на ръба, за да си свободен, трябва да си на ръба, подчерта Лозанов и даде пример с упражняването на журналистическата професия в постоянен риск от уволнение, но и при възможността, като почукаш на съседната врата, да не ти отваря същият собственик.

Според Лозанов проблемът може да стане по-чуваем благодарение на европейската акустика. Той припомни идеята си за общ медиен закон, не само за електронните медии, който да предвиди прагове на концентрация на собственост.

Цялото интервю на Силвия Великова с Георги Лозанов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна