Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Райков: Темата за изкуствения интелект е колкото възторжена, толкова и тревожна

Проф. Здравко Райков
Снимка: Ани Петрова, БНР

Създателят на сайта „Креативен. БГ“ - социологът и журналист професор Здравко Райков, гостува в ефира на „Хоризонт“ с коментар по повод публикации, посветени на достиженията в развитието на изкуствения интелект:

Изобщо много от чудесата, които си представяме в съзнанието си, вече са се случили. Тези, които ще се случат, не можем да си ги представим, отбеляза проф. Райков, допълвайки:

Несъмнено, когато стане дума за това, ще ни четат ли мислите, има ли вероятност от някакви заплахи от страна на развитието на изкуствения интелект, се поляризират мненията и на експерти, и на нас, обикновените хора. От една страна се страхуваме от предстоящото и има известно основание за това. От друга страна пък се разкриват невероятни възможности, особено за подпомагане на хора  - напр. инвалиди, които с мисълта си ще могат да управляват много неща, които сега са невъзможни за тях.

Изобщо темата за изкуствения интелект е колкото възторжена, толкова и тревожна и не случайно светила като Илон Мъск, Стивън Хокинг, Бил Гейтс и куп други хора с възможности, с ресурс и със знания предупреждават, че трябва много да се внимава, посочи още проф. Райков. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени