Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите в НС не са единодушни по идеята на Валери Симеонов за отпадане на клас "прослужено време"

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Идеята на вицепремиера Валери Симеонов да отпадне т.нар. клас "прослужено време" предизвика разнопосочни реакции в парламента. Сред политическите сили няма единно мнение за премахването на този клас, определен от Симеонов като "остатък от по-други трудово-правни отношения".

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че няма политическо решение в групата за отпадането на класовете, но лично, като икономист, тя се обяви за това отпадане:

Смятам, че класът е отживяло понятие. Така, както при държавните служители класът стана част от основната заплата, но при следващи увеличения на заплатата тези увеличения се решават само и единствено от качеството на работа, същото трябва да се направи и в Кодекса на труда.

Според председателя на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС:

При държавните служители ситуацията е съвършено различна, защото държавата плаща и личната осигурителна вноска на държавните служители.

Категорично против отпадането на заплащането за прослужено време са и от БСП. Георги Гьоков коментира:

Аз не знам кой пръв го беше задал този въпрос – дали искат да го оперира един начинаещ хирург, или един хирург с 25 години опит… Прослуженото време дава възможност на хората с повече опит да получават по-голямо възнаграждение.

Искрен Веселинов от Обединени патриоти заяви, че в групата идеята за отпадането на класовете не е обсъждана:

Позицията на господин Симеонов е позиция на вицепремиер, а позицията на парламентарната група е позиция на парламентарна група.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна