Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Сотирис Джорганас: Гърция не трябва да поема нов дълг от международните пазари

Снимка: abc.net.au

Гърция не трябва да поема нов дълг от международните пазари, предупреди пред "Хоризонт" финансистът проф. Сотирис Джорганас. Пазарите оценяват дълговите книжа на Гърция с лихва около пет процента, което е много над цената, искана от МВФ и европейските кредитори, допълни гръцкият финансист:

Правителството се кълне, че това ще стане до края на годината. Мисля, че това е възможно, но не е задължително е добър ход. В момента пазарите оценяват гръцките книжа с лихва около пет процента или малко по-ниска. Това обаче е много по-скъпа цена за заем в сравнение с това, което получаваме от Международния валутен фонд и от европейските кредитори. Със сигурност излизането на международните пазари ще струва повече пари на Гърция, но изобщо не е сигурно, че ще направи гръцкият дълг по-устойчив.

Проф. Джорганас изрази надежда Гърция да има достъп до програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка, но според него това трудно постижимо:

Много се надявам това да се случи. Присъединяването към програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка е много необходимо на гръцките банки, за да се почувстват сигурни и да започнат да кредитират. Докато банките не започнат да отпускат нови заеми за бизнеса и не се раздвижи поне ипотечният пазар в сектора на домакинствата, икономиката няма да се възстанови напълно. Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги обаче е категоричен, че няма да допусне Гърция до програмата, докато не се докаже, че гръцкият дълг е устойчив и управляем. Това изобщо не е лесна задача.

Банковата система остава най-сериозното предизвикателство пред Гърция, подчерта той:

Преди кризата гръцките банки внасяха доста чужди капитали в страната от други европейски банки и това беше в основата на големия бум, разбира се - и част от кризата. Сега обаче се случва обратното, което също е много лошо. Гръцките банки не кредитират, а икономиката страда от това. Освен това имотните поевтиняват, което означава, че хората, които имат ипотека, не искат да я плащат, защото са дали повече пари за къщата или апартамента си преди време, отколкото те струват в този момент. В някои случаи хората дори не могат да покриват вноската си по обективни причини. Това прави нивото на необслужвани кредити много високо, откъдето пък идва проблемът с невъзможността на банките да кредитират. Така се завърта един много порочен кръг и докато не намерим изход от него, гръцката икономика няма да се възстанови.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю.





 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна