Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гранитски: Умната, четящата, съвестната част от българското общество има вопиюща нужда от Вапцаров

Снимка: БГНЕС

Поетът, публицист и издател Иван Гранитски, който беше гост в ефира на „Хоризонт“ във връзка с годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, коментира, че: Умната, четящата, съвестната част от българското общество има вопиюща нужда от Вапцаров, от поезията му, от моралния му пример и от саможертвата му, като допълни: Но има и друга част от нашето общество - уви, която е, според мен, добре манипулирана и зомбирана през последните 20-25 години от някои щедро платени от външни фондации медии, които всъщност и сега постоянно се опитват да убеждават, да убедят българското общество и главно младите поколения, че едва ли не автори като Христо Ботев, Захари Стоянов, Вазов са остарели, неразбираеми за младите, че Гео Милев и Вапцаров са едни млади момчета, подведени от тогавашните политически вихрушки и излъгани, наивни били и ето – вкарали ги в една, така да се каже, подривна дейност – антифашистката дейност.

Гранитски се съгласи с тезата, че „тече реабилитация на фашисткото минало“.

Той отбеляза, че държавата е абдикирала от образованието, като допълни:

И в образованието нахлуха чужди фондации, които добре овладяха, за съжаление, и средното образование и които и досега нанасят една непоправима щета на българското общество, защото тук въпросът не е до идеология -  леви, десни и центристи, въпросът е до национално самосъзнание.

И когато редуцират Вазов, Чинтулов, Пенчо Славейков, Яворов, Гео Милев и Вапцаров от учебните програми под циничния претекст, че програмите били претоварени, че децата не разбирали езика на Ботев и на Захари Стоянов -  той уж бил архаичен и остарял, когато се извършва това пълзящо подривно действие ние виждаме резултата – поразителни статистически данни, че 35-40 процента от децата, излизащи от средното образование, завършвайки средно образование са функционално неграмотни.

Иван ГранитскиГранитски обаче смята, че: Това 25-годишно безхаберие и злодейско отношение към българската култура и към фундамента на българската култура и образование, ще бъде преодоляно:

Има и добри индикации. Сегашният министър на образованието господин Красимир Вълчев се е захванал виждам сериозно да се коригират учебните програми, да се увеличат часовете по българска история и българска литература. Това са добри процеси, дано те да се разгърнат, но това трябва да стане и общодържавна стратегия, не на едно министерство или на едно ръководство. Трябва да има тук единна стратегия, която да бъде приета с консенсус от всички политически сили – и в парламента, и извън парламента. Защото не е нужно да се убеждаваме, че без Вазов не може да има България. Тоест тук не говорим за един предмет или един автор -  говорим за духовния „хемоглобин“ на нацията какъвто е Вазов - духът на Вазов и творчеството му, какъвто е и Вапцаров. И затова Вапцаров и поети като него ще стават все по-модерни.

Цялото интервю на Петър Волгин с Иван Гранитски чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна