Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Ценков: Нереалистично е да се ограничи достъпа до третата по важност ислямска светиня

Вашингтон подкрепя амбициите на Израел към арабския Йерусалим, смята арабистът

Мюсюлманка преминава през стария град на Йерусалим по време на петъчната молитва и засилени мерки за сигурност около джамията "Ал Акса" от страна на израелските власти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризите в Близкия Изток обикновено следват един модел - първо има някаква провокация, някакво насилие. Властите използват повода и са задължени да демонстрират, че предприемат мерки. Затягат сигурността, стига се до сблъсъци, демонстрации, които се използват и от двете страни - от палестинците, за да привлекат вниманието на международната общественост върху нерешения си национален проблем. Тава каза в предаването "Събота 150" арабистът Емил Ценков:

Опасното в кризите свързани с джамията "Ал Акса" е в това, става дума за ислямска светиня, тоест проблем, който теоретично касае всички мюсюлмани по света. Очевидно е, че е нереалистично да се ограничи достъпа до третата по важност светиня за привържениците на тази религия.

Отбелязвайки, че няма никакво развитие по палестинския въпрос и че нещата стоят в мъртва точка, Емил Ценков посочи:

При Тръмп е очевидна стратегическата близост между Тел Авив и Вашингтон и палестинците не очакват някакъв пробив в положителна посока. Израел продължава политиката си на усвояване на територии на Западния бряг и Йерусалим като фактическа столица на израелската държава. Първоначалното обещание на Тръмп да прехвърли американското посолство в Йерусалим цели именно това - да се засилят тези претенции на Израел и върху арабския Йерусалим, част от който е "Ал Акса". 

При Франсоа Оланд френската политика загуби много в Близкия Изток и Северна Африка, коментира още арабистът по повод засилената външнополитическа активност на новия френски държавен глава Еманюел Макрон. Определяйки Либия като тотална катастрофа и на фона на новите френски усилия за постигане на мир в Либия, Емил Ценков заяви:

Либия е източник на дестабилизация и за сахарската част на Африка, и за разпространението на тероризма. Досега спешните мерки на международната общност за преодоляването на тази ситуация не бяха успешни. Това не е първият опит за помирение. Засега няма промяна на ситуацията.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени