Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцентите от чуждестранния печат за договора между България и Македония

Снимка: Архив

Много от изданията в съседните ни държави коментират подписания вчера договор за добросъседство между България и Македония. Гръцкият вестник "Катимерини" посочва, че договорът е бил приветстван от международния фактор в лицето на върховния представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини и германския външен министър Зигмар Габриел. Въпреки това той предизвиква политически сътресения в Скопие, където централният комитет на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ обяви, че няма да го подкрепи в "сегашния му вид". Но Заев, заедно с албанските партии, разполага с необходимото мнозинство в парламента, за да ратифицира договора. Все пак, неговото подписване няма да е първото поле на най-остра политическа конфронтация с Груевски, смята вестникът. 
В. "Нова Македония" информира за срещата между лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски с премиера Бойко Борисов. Груевски го е информирал, че партията няма да подкрепи договора за добросъседство, тъй като е имала конструктивни и съществени забележки по текста и предложения за неговото подобряване, които не са били приети от правителството на Зоран Заев.  
Макдонският вестник „Свободен Печат“ съобщава за срещата между министрите на отбраната на двете страни Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска. Те са подчертали, че засилването на добросъседските отношения между Македония и България е от полза не само за двете страни, но и за региона и за цяла Европа. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна