Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: Забраната на "Зелена карта" гали ухото на избирателите, но няма да се осъществи

Снимка: личен архив

Намерението на президента на Съединените щати Доналд Тръмп да закрие визовата лотария "Зелена карта" няма да се осъществи, прогнозира пред "Хоризонт" политологът Любомир Стефанов. По думите му, има редица други възможности за квалифицираните хора да се установят в страната. Прекратяването на лотарията е сигнал към американските граждани, които губят все повече доверието си в Тръмп, смята Стефанов. Решението за отпадането е в ръцете на Конгреса и Сената, а двете институции са демонстрирали ясно, че не са съгласни с идеите на Тръмп, обясни той:

Докато стигнем до закон, който да формулира на практика какво всъщност ще се случи и дали въобще ще се случи нещо - подчертавам дебело, ще мине поне половин година. Така че нека да изчакаме и да дадем на американските законодатели време те да преосмислят. 

Тръмп е обещал по време на предизборната си кампания да ограничи емиграцията, припомни Стефанов, според когото сигналът не е към света, а към избирателите му:

Той претърпя няколко гръмотевични провала, бих го нарекъл, във вътрешен и във външнополитически план и отчаяно търси нещо, което да оправи публичния му имидж пред неговите гласоподаватели. Това е сигнал за американците, не е сигнал за света, тъй като последният сигнал към света, който Тръмп се опита да даде след срещата на Г-20 в Хамбург с президента Путин, Конгресът и Сенатът еднозначно взеха решение нищо от това, което той даже и да си е помислил да е обещал на руския президент, не се случи. Просто му извиха ръцете и то по начин, по който изключи възможността даже президентът Тръмп да си помисли и вето да налага. Мнозинството беше потресаващо: 98 на 2 в Сената и 413 срещу 3 въздържали се в Конгреса, което автоматично означава, че ако президентът беше наложил вето, щяха да му го върнат буквално след няколко часа отхвърлено.

Наистина гали ухото на американците, които като че ли искат поне декоративно да ограничат достъпа до тяхната държава, но имат една традиция. Знаете, Съединените щати са държавата на емигрантите.

Зелената карта е лотария. Тук няма кандидатстване. Тук всеки, който желае, от страните, които са допустими да участват в нея, може да си подаде документите, без значение на образование, произход, спецификация и квалификация, докато има други програми в Съединените щати - да си намерите работа, преди да отидете, да докажете платежоспособност, да докажете ниво на английски, да докажете добра кредитна история или каквото искате и тогава нещата се случват по друг начин. Поне се сещам за три канала, по които може да се кандидатства за американско гражданство. "Зелената карта" е най-известният, тъй като е най-широко достъпният.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна