Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставка на местен депутат може да се окаже фатална за Мартин Шулц

Мартин Шулц
Снимка: БГНЕС

Едновременно с изборите за Бундестаг на 24-ти септември във федералната провинция Долна Саксония вероятно също ще се проведат предсрочни избори за местен парламент. Управляващата коалиция от социалдемократи и Зелени загуби крехкото си мнозинство от един глас. Месец и половина преди федералните избори това може да се окаже фатално за кандидата за канцлерския пост Мартин Шулц.

Причината за неочакваната оставка на депутата на Зелените Елке Твестен е сваленото доверие на партията й, която не я номинира за федералните избори през септември. Критиците й обаче са убедени, че християндемократите на Ангела Меркел са си купили новата депутатка.

Виждам политическото си бъдеще при християндемократите. Както знаете, отдавна поддържам идеята за коалиция между християндемократи и Зелени. 
С това кратко обяснение Елке Твестен направи смятания за предрешен вот за Бундестаг отново интересен. Изненадващата оставка на един местен депутат в Германия може да се окаже фатален за амбициозния претендент за канцлерския пост Мартин Шулц. Социалдемократът изостава в допитванията срещу канцлера Ангела Меркел, като тази година вече загуби няколко местни вота. Ако предсрочните избори в Долна Саксония съвпаднат с парламентарния вот, социалдемократите ще загубят поредната си крепост.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна