Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Нагасаки отбелязаха годишнината от американската атомна бомбардировка

| обновено на 09.08.17 в 11:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Часове след размяната на заплахи между САЩ и Северна Корея в японския град Нагасаки стотици хора участваха във възпоменателната церемония за 72-рата годишнина от американската атомна бомбардировка над града. Тя започна в Парка на мира с минута мълчание в памет на жертвите на трагедията. По традиция минутата мълчание бе обявена точно в 11.02 часа местно време - когато на 9 август 1945 г. се е взривила атомната бомба, хвърлена от стратегически бомбардировач на САЩ Б-29.

На церемонията заедно с местни жители и роднини на жертвите присъства и премиерът Шиндзо Абе. Той потвърди ангажимента на Япония да работи за свят без ядрени оръжия.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе, който приветства присъединяването тази година на 122 страни - членки на ООН към първия международен договор, забраняващ ядрените оръжия, обаче разкритикува премиера Абе за отказа да го подпише:

Тъй като ние сме единствената страна в света, пострадала от военновременни бомбардировки с атомно оръжие, призовавам японското правителство да преразгледа политиката да разчита на ядрения чадър и да се присъедини възможно най-бързо към Договора за забрана на ядрените оръжия.

Броят на жертвите от бомбардировката над Нагасаки достига 175 743 души. За изминалата година този трагичен списък беше попълнен с над 3,5 хиляди нови имена. Сред тях има и загинали по време на взрива, чиято смърт досега не е била потвърдена, както и починали "хибакуся" (в превод от японски - "човек, пострадал от бомбардировка") - хора, преживели бомбардировката, но пострадали от нейните последствия и изложени на радиационно облъчване.

Нагасаки е бомбардиран три дни след Хирошима. Първоначалната мишена на бомбардировача, командван от майор Чарлз Суини, бил град Кокура в северната част на остров Кюшу. Сутринта на 9 август обаче над града имало плътна облачност, поради което Суини взел решение да обърне самолета на югозапад и да се насочи към Нагасаки. Там времето също било облачно, но въпреки това плутониевата бомба, наречена "Дебелак", била хвърлена. Макар че тя била почти два пъти по-мощна от тази над Хирошима, неточното прицелване и характерът на местния релеф донякъде намалили щетите от взрива. Въпреки това те се оказали катастрофални - в момента на взрива загинали 70 хиляди жители и градът бил практически изтрит от лицето на Земята, припомня агенция ТАСС.

Възпоменателната церемония в Нагасаки се състоя часове след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши "с огън и ярост" Северна Корея, ако продължи да разработва ядрената си програма.

Пхенян от своя страна заяви, че внимателно обмисля превантивен удар срещу американската територия Гуам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна