Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организации за защита на животните ще протестират пред МЗ

Снимка: Ани Петрова, БНР

Десетки организации за защита на животните ще протестират пред Министерството на земеделието на 24 август срещу проект за промяна на наредба за отглеждане на животни за "ценни кожи". 

При обсъждането на текста не е присъствал никой от неправителствения сектор. С промените ще отпаднат повечето от изискванията, на които фермите за американски норки не отговарят, и ще бъде легализирано отглеждането на тези животни у нас, което води до замърсяване на околната среда. 

Петя Алтимирска, един от инициаторите на протеста, каза за "Хоризонт", че фермите са изградени без оценка за въздействие на околната среда и добави

В цяла Европа тенденцията е към намаляване на отглеждането на животни с цел добив на кожи. Една голяма част от страните имат законодателни забрани вече. Друга голяма част от страните са в процес на приемане на такива забрани, и включване на високи изисквания, които да се тълкуват трудно достижими за бизнеса, и често на практика стават неприложими и нерентабилни. Всички страни, където има такъв бизнес, имат негативното отношение на обществото към този бизнес. Тази поправка в наредба 200 даде зелена светлина на много хора, които биха искали да делокализират бизнеса си от тези страни, където е забранен, и да го позиционират в страни като България, където има много добра среда за това.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна