Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Андреев: Не може да има хора, регистрирани в Бюрото по труда от 10 години, а в земеделието да има недостиг на работна ръка

Снимка: БГНЕС


Еднодневните трудови договори създават проблеми, а в същото време в земеделието има недостиг на работна ръка, каза в предаването "Преди всички" Димитър Андреев – земеделски производител и кмет на село Гавраилово:

Еднодневните трудови договори според земеделските производители са неефективни и са в ущърб на производителите. Работната ръка, която те използват, е нискоквалифицирана, неграмотна и без никаква отговорност. Оказва се, земеделските производители им осигуряват работа, плащат им осигуровки, а пък в същото време качеството на работата, която трябва да свършат, е некачествена. Ти си му закупил ваучери от Инспекцията по труда, внасяш му осигуровката, сключваш договора и ти си му внесъл осигуровката за днешния ден, той в 9.30 решава, че трябва да си тръгне и си тръгва, а осигуровката му е внесена.

Голям проблем е, че за да наемат някой на работа и да му попълнят еднодневния трудов договор, той трябва да си даде личната карта, личните данни, а хората отказват да ги дават, понеже има някакво настроение, че когато работят в селското стопанство ще им спрат социалните помощи.

Димитър Андреев обясни какво може да се направи:

Трябва да се постъпи по друг начин с тези еднодневни трудови договори, самите безработни и социално слаби сами да си търсят работа. Значи на може да има хора, регистрирани в Бюрото по труда от 10 години и да чакат някой да им предложи работа, а в същото време да има осигурена работа от земеделските производители и да няма кой да работи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна