Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Антонов: Държавата е поставена в услуга на парите, не може да изпълни функцията си на защитник на децата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерство на здравеопазването (МЗ) инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, съобщават от ведомството. Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.

Заместник-министърът на здравеопазването с ресор "Опазване на общественото здраве" Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ са обсъдили наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките. След приключване дейността на работната група и след обсъждане на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение на контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

Репортерска проверка на "Хоризонт" показа, че гражданите подкрепят затягането на режима в употребата на наргилето. Търговците на наргилета – според някои задължително трябва да има контрол, докато други просто не се интересуват.

Държавата е поставена в услуга на парите, тя не може да си изпълни функцията на защитник на обществения и здравния интерес на децата адекватно, каза в "Преди всички" Павел Антонов от Гражданска инициатива "България без дим" и коментира:

Големият проблем, по който ние работим като инициатива вече от 7 години, е че държавата и институциите у нас сякаш са безпомощни да се противопоставят на една обществена култура, която излага децата на зависимости, правят децата още в детска възраст клиенти на някакви вредни за тях бизнеси, и ние с това нещо сме се борили най-вече в полето на тютюнопушенето. В България лекарското съсловие, което по света е съюзник в битката срещу тютюнопушенето и зависимостите, голяма част от пренебрегват тази опасност, и ето сега стигаме до тази ситуация, в която се оказват за много от хората едно безвредно забавление за децата. Няма такова нещо никъде в развитите страни.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл от репортажа на Виолета Ашикова и от интервюто на Валерия Николова с Павел Антонов. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна