Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три хеликоптера участват в гасенето на пожара над път Е-79 в Кресненското дефиле

Ситуацията във Влахи остава опасна

| обновено на 28.08.17 в 13:16
Снимка: Кети Тренчева

Започна гасенето по земя и въздух на огнището на големия пожар в Кресненското дефиле, което гори над международния път Е-79. Десетки резервоари с вода са подредени по билото на дефилето. Три хеликоптера ще гасят от въздуха.

Там тече една много трудоемка операция. Около 200 човека имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма, около 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които да ни позволят да караме вода, за да сме спокойни и да спрем разпространението на огъня, каза на брифинг главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".


Кети ТренчеваВъв Влахи ситуацията остава опасна. Затова не е отменено и бедственото положение. Има готовност за евакуация, ако огнената стихия наложи това. 

Имаше няколко критични ситуации, които, за радост, успяхме да овладеем. В момента продължава да е сложна обстановката там. Правят се усилено просеки. Всички хора, с които разполагаме в този район, в този участък, са на място. Докладите говорят, че все още има опасност от разпространение на огъня. Още веднъж казвам – тук е голямата битка да овладеем ситуацията. Сами виждате този вятър е непредсказуем, непрекъснато мени посоката си. И най-малката искра е потенциален пожар, обясни комисар Николов.

Хората в близките села вече имат ток, каза и вътрешният министър Валентин Радев:

Няколко думи за селата. На оперативката току-що и областният управител докладва, навсякъде има ток, хората са по селата си и полицията от някои от селата е изведена вече. Само внимаваме с Влахи. Там са предупредени всички.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна