Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът между ямболските села Межда, Савино и Златари е овладян

В пожара край Свиленград са изгорели 6000 дка. треви, храсти, лозя и овощни градини

| обновено на 04.09.17 в 14:45
Снимка: БГНЕС

Продължава гасенето на пожара до ямболските села Меден кладенец и Златари. Няма опасност за населените места.

Все още не е ликвидиран пожарът в горския масив в землището на село Меден кладенец, но в момента огънят е локализиран далеч от селото и няма опасност от разпространението му. В момента се извършва обход на терена, на място са няколко противопожарни екипа, горски служители и доброволци. 

Пожарът е унищожил хиляди декари смесена гора, лозови масиви и овощни градини. Не са нанесени щети на къщи и стопански постройки, въпреки че огънят е успял да влезе в крайните дворове на село Савино.


Огънят е овладян, но все още има незагасени огнища, съобщи областният управител на Ямбол Димитър Иванов. По думите му, ситуацията е спокойна и няма място за паника. Пожарникари и горски служители продължават да гасят във вътрешността на гората, но вече няма опасност огънят да тръгне към селата.  В потушаването на пожара се е включила и тежка техника, както и добловолци от съседните села. По първоначални данни са унищожени около 6 000 дка. смесена гора, лозови масиви и овощни градини.

Тази сутрин пожарът се развиваше в посока село Меден кладенец. Началникът на Опертивния център към Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Тошко Бързилов каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

Работят 5 противопожарни екипа. Включен е и булдозер от "Пожарна безопасност и защита на населението"-Бургас. В момента има готовност да бъде включен и втори булдозер. Там са доброволци и служители от горските стопанства. На практика, продължава гасенето по фронта на пожара, който е извън населените места. Надяваме се до обяд да имаме добри новини за слушателите и за гражданите.

Близо 6 000 декара сухи треви и храсти, лозя и овощни градини са унищожени от пожар, възникнал в неделя край свиленградското село Миладиново. Спасена е близката гора. Първоначалните огледи показват, че причина за запалването е човешка небрежност. На дежурство в района остават три противопожарни автомобила.

Още за ситуацията слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна