Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години от изстрелването на междупланетния апарат "Вояджър" 1

Снимка: Уикипедия

Днес се навършват 40 години от изстрелването на американския автоматичен междупланетен апарат "Вояджър" 1.

В рамките на проекта на НАСА "Вояджър" бяха изстреляни два апарата – "Вояджър" 2 през август 1977 г. и "Вояджър" 1 през септември същата година. Основната цел на мисията включваше изследване на газовите гиганти Юпитер и Сатурн, както и на големите им луни. Впоследствие НАСА отправи "Вояджър" 2 към Уран и Нептун. Двете автоматични станции откриха нови естествени спътници на далечни планети в Слънчевата система – 3 на Юпитер, 4 на Сатурн, 11 на Уран, 6 на Нептун. 

"Вояджър" 1 направи подробни снимки на Юпитер, Сатурн и луните им. Апаратът за първи път засне изригване на вулкан на повърхността на Йо и откри голямо съдържание на хелий в горните слоеве на атмосферата на Сатурн. През август 2002 г. "Вояджър" 1 стана първият космически апарат, напуснал пределите на Слънчевата система, и понастоящем е най-отдалеченият от Земята обект, създаден от човека. 

Апаратите "Вояджър" носят на борда си послания към други светове, записани върху позлатени медни плочи. Те съдържат указания за местонахождението на Слънчевата система и Земята, приветствия на 55 езика, както и 115 изображения в областта на математиката, физиката, химията, астрономията, анатомията на човека, живота на хората и записи на различни звуци от нашата планета, откъси от класически музикални произведения. Сред музикалните произведения е и песента "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна