Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките медии: Железопътна магистрала между две морета изграждат България и Гърция

Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не спират коментарите в гръцките медии за посещението на българския премиер Бойко Борисов и подписания договор за сътрудничество между София и Атина. Печатните издания публикуват на първа страница информациите за срещата на Борисов с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Железопътна магистрала между две морета изграждат България и Гърция, пишат медиите.

Подписаният договор за сътрудничество се оценява като изключителен успех на двете балкански страни, които започват изграждането на железопътна магистрала,свързваща три гръцки с три български пристанища, съобщава вестник "Авги".

Икономическото издание "Нафтемборики" публикува основните клаузи на споразумението с анализ за икономическия ефект от железопътната връзка между Егейско море, Черно море и река Дунав.

Цялата гръцка преса цитира премиера Борисов, който в Кавала каза, че Балканите от барутен погреб ще станат пример за просперитет.

Медиите акцентират и на значението на споразумението за привличане на инвестиции към Балканите.

Сътрудничеството между България и Гърция е от изключително важно значение за двете страни, както и за района на Балканите. Ние сме пример за сътрудничество в рамките на Европейския съюз. Нашите две страни успяха да си съдействат по кардинални въпроси от взаимен интерес, каза гръцкият премиер.

Националната телевизия ЕРТ, както и повечето частни медии, излъчваха директно подписването на меморандума.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна