Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Делчев: Законопроектите на ГЕРБ и БСП са имитация за борба с корупцията

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

"Движение България на гражданите", с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер", организира днес кръгла маса, посветена на борбата с корупцията – "Борба с корупцията и справедливо правосъдие – пътят към успеха". В нея ще се включат непарламентарно представените партии от демократичната общност, експерти, неправителствени организации.
 

Според заместник-председателя на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев пътят към успеха за България минава през справедливи съд и прокуратура, както и силно ограничаване на корупцията:

В момента тя е ширеща се на всички нива – не само на високите нива на властта, а и до най-ниското ниво. Темата е актуална, защото в момента има два законопроекта за борба с корупцията, които са внесени в НС – единият е на ГЕРБ, а другият е на БСП. Ние ще дадем нашата оценка и за тези законопроекти, ще дадем оценка и за това как продължава съдебната реформа в рамките на това НС, продължава ли въобще и смятат ли те да правят съдебна реформа, с оглед и на избора на членове на ВСС – най-висшият орган в правосъдието, поясни Делчев и коментира, че според него съдебна реформа няма да бъде направена:

Нямат никакво намерение и аз бих казал, че дори се ужасяват от мисълта да има реално правосъдие в България, което да наказва виновните и престъпниците. Всъщност примерът в Румъния, вместо да се окаже заразителен за България, се оказа плашещ управляващите и в момента те се опитват през Закона за борба с корупцията, през правенето на една имитация за борба с корупцията, да покажат през Европа, че нещо се случва, но в същото време да бъдат сигурни, че дори и да има някаква борба с корупцията, тя няма да ги засегне по никакъв начин.

Димитър Делчев определи законопроектите на ГЕРБ и БСП като имитация за борба с корупцията и коментира:

Това са, на първо място, управляващото мнозинство, това са ГЕРБ и Патриотичният фронт. Техният закон, начинът, по който е съставен, така че да не бъде независимо ръководството на антикорупционния орган, а то да зависи от политическите интереси и всъщност политическото влияние да влиза през широко отворена задна врата в антикорупционния орган – това показва, че те искат да могат да спират тези производства, които ги застрашават, и в същото време, в случай че някой има създава проблеми или им стои на пътя, да може, както пише в тефтерчето на Филип Златанов, "да се удари". Така е написан, за да може да действа този порочен модел. Затова казваме, че това е имитация. БСП не правят нищо по-различно. Техният е закон е много сходен с този на ГЕРБ, единствената разлика е, че те казват, че не парламентът ще назначава шефа на антикорупционния орган, а президентът, който считаме за близък до нас.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Таня Величкова с Димитър Делчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна