Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Димо Димов: Има шанс за директно европейско субсидиране за пчеларите

Снимка: БГНЕС


Есенният софийски фестивал на меда ще събере в столицата десетки пчелари от цялата страна през следващата седмица. Форумът е повод пчеларите да ни представят продукцията си, но и да поставят на вниманието на обществото проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени. Темата коментира в ефира на "Хоризонт" дългогодишният пчелар инж. Димо Димов, който отбеляза, че настоящата година е била "шарена" за сектора - съпътствана както от проблеми, така и от добри резултати в някои региони:

Годината е  твърде "шарена" в различните райони на страната. По отношение на здравето на пчелите  - на някои места имаше сериозна смъртност според пчеларите, а на другите места пък успяха да иззимят много сполучливо и после да се развият пчелните семейства. За добивите  - картината по отношение на меда наистина е изключително разнообразна  - има много обширни региони, където и сушата даде отражение, пък и възвратните застудявания през пролетта и добивите са почти нулеви, а има и райони където са не само като в нормална година, но и за последните няколко години са най-добри за пчеларите, например в Софийския регион има такива райони,.... Въпрос на климатични особености вероятно.

Във връзка с проблема за високата смъртност сред пчелите, която се свързва с някои препарати, използвани в селското стопанство като например никотиноидите, инж. Димов каза, че тази тенденция - за честа смърт на пчелни семейства, продължава, като коментира: Дали има шанс за положителен обрат времето ще покаже. Шанс има, но толкова са сериозни проблемите и са глобални - не са само за България, че в обозримото бъдеще трудно може да се каже кога ще дойде решението на този проблем, тъй като има няколко фактора, които определено влияят. Единият е химизацията на селското стопанство - знаете, че в последно време в България, която не прави изключение от другите европейски страни или в световен мащаб, имаме едно добре развито селско стопанство, особено във връзка с крупните ферми, които са в Северна България   - химия, пестициди и така нататък.  Второто е глобалното затопляне - климатичните промени. От трета страна има и проблеми във връзка с развитието на самото пчеларство  -  някои спират да се занимават, а други сега започват и то на много широк фронт. Така че картината е твърде сложна.

Във връзка с обсъжданията на новата селскостопанска политика на Европейския съюз и настояването Европа да започне да субсидира директно и пчеларите инженер Димов отбеляза, че има шанс за това: Защото в доклада, който е подготвен към Европейската комисия, има и такъв момент  - влизане на пчеларството в ядрото на селскостопанската политика на Европа. На второ място - увеличаване на средствата за националните пчеларски програми с около 50%, което не е малко и е добре. И на трето място  - щом като влезе в ядрото на селскостопанската политика, може да се мисли и за подкрепа и субсидиране на всеки отделен пчелен кошер във връзка с опрашителната дейност, която пчелите извършват в обща полза за всички.


По отношение на ролята на държавата в подкрепата за пчеларския сектор у нас Димо Димов коментира: Липсва единно пчеларско представителство  - от тук следват много проблеми, но ролята на държавния апарат, на административния апарат е да инициира, да катализира това създаване -  а в последните години някак не го виждаме много.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна