Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90% от гласоподавателите са подкрепили независимостта на Иракски Кюрдистан

| обновено на 26.09.17 в 12:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите резултати от референдума в Кюрдистан показват, че повече от 90 процента от гласоподавателите подкрепят независимостта на региона Иракски Кюрдистан.

Избирателната активност е била над 72 процента. Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни. След гласуването кюрдите празнуваха до късно през нощта по улиците на Ербил.

И преди сме гласували в президентски и парламентарни избори, но референдумът е по-важен, защото е за независимост. Надяваме се, че новата кюрдска държава ще даде сигурност за всички в региона  - кюрди, араби и язиди - всички, които искат да живеят свободно, коментираха гласоподаватели.

Правителството на Ирак няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за резултатите от "противоконституционния" референдум за независимост, заяви премиерът Хайдер ал Абади.

Иракският политически анализатор Уатик Хашими заяви, че властите в Багдад ще предприемат необходимите мерки, за да осигурят сигурността и стабилността на страната. 
Мисля, че референдумът ще има нищожна стойност. Има много причини да го кажа. Шиитите и сунитите в Ирак са постигнали безпрецедентно обединение за запазване цялостта на Ирак. Иракчаните няма да приемат никакви мерки, които целят разделението на страната. Освен това Ирак получи широка международна подкрепа и цялостта на страната е в интерес на повечето партии.

ООН и САЩ предупредиха, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращо действие за региона.

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да затвори границата с Кюрдистан и да блокира износа на петрол за региона от опасения, че референдумът ще засили сепаратистките настроения сред кюрдите в Турция. Обикновените турци също не са съгласни с отцепването на Кюрдистан.
Мисля, че не трябва да се случва, защото като турци и като държава сме против. Това е много грешна стъпка и за световния мир, заяви жителка на Анкара. 
Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че Дамаск е готов за преговори със сирийсктите кюрди за самостоятелно управление в границите на сирийската държава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени