Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд освободи журналиста Кадри Гюрсел от опозиционния вестник "Джумхуриет"

Участници в протест в защита на задържаните журналисти от в. "Джумхуриет" под надслов "Журналистиката не е престъпление" в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тричленен съдебен състав определи за времето на процеса Кадри Гюрсел от опозиционния вестник "Джумхуриет" да бъде освободен, а другите подсъдими остават в ареста. Вчера започнаха третите изслушвания на групата обвиняеми – журналисти и служители във вестника, сред които бившият главен редактор, ръководителят на борда на директорите, кореспонденти и колумнисти.

В съдебната палата "Чаглаян" присъстваха депутати от опозиционните Народно-републиканска партия и Демократичната партия на народите и множество поддръжници на подсъдимите.

След като беше освободен, Гюрсел беше посрещнат от съпругата си. Той изтъкна голямата важност на подкрепата, която задържаните са получавали, и благодари на всички колеги журналисти от света и Турция, които са дали гласност на случая.

Следващото заседание е насрочено за 31 октомври.

На тази дата миналата година по искане на истанбулската прокуратура бяха задържани 14 души от вестник "Джумхурийет" по обвинения, че чрез публикациите си са оправдавали опита за преврат и като нечленове са извършили престъпления в полза на ПКК и организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен. По-късно бяха арестувани още двама души, заети в медията. Впоследствие повечето бяха освободени, понастоящем в ареста остават петима души.

Тази седмица осъденият на 25 години затвор бивш журналист и опозиционен депутат Енис Бербероглу ще бъде опериран от херния в затвора. Заради присъдата на Бербероглу опозиционната Народно-републиканска партия проведе поход за справедливост от Анкара до Истанбул. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна