Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак спира от днес всички международни полети от и към Иракски Кюрдистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирак обяви, че от днес спира всички международни полети от и към Иракски Кюрдистан. Това е първата конкретна наказателна мярка след референдума в автономния регион, проведен в понеделник, на който огромното мнозинството от гласувалите се обявиха за независимост на тази територия.

Правителството на Иракски Кюрдистан отхвърли вчера всички решения, взети от Багдад по негов адрес, и каза, че те са "колективно наказание", но в изявление подчертава, че има готовност за диалог за решаване на проблемите.

Властите на иракската провинция Киркук, граничеща с Иракски Кюрдистан, отказаха да предадат под контрола на Багдад нефтените находища, разположени там, предаде ТАСС. В изявлението се припомня, че именно кюрдските военизирани отряди пешмерга са отвоювали тези полета от "Ислямска държава". Киркук е един от главните центрове за добив на суров петрол в Ирак. Провинцията не е част от Иракски Кюрдистан, но в понеделник и там се гласуваше на референдума за независимост, отбелязват информационните агенции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени