Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон: Каталуния ще обяви независимост до няколко дни

| обновено на 04.10.17 в 07:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон съобщи пред Би Би Си, че автономната област ще обяви независимост до няколко дни.

В първото си интервю след референдума Пучдемон заяви, че правителството му ще действа в края на тази седмица или в началото на следващата. На въпроса какво би направил, ако испанското правителство се намеси и поеме контрола над каталунското правителство, Пучдемон каза, че това ще бъде грешка, която променя всичко.

Регионалният лидер допусна възможността Каталуния да обяви едностранно независимост от Испания в неделя, след като въпреки силовите мерки на полицията каталунците гласуваха и 90 процента от тях подкрепиха отделяне на областта.

На въпрос за позицията на ЕС, че случващото се в Каталуния е вътрешен проблем на Испания, Пучдемон каза:

Много е разочароващо и мисля, че всички осъзнават мащаба на проблема. Почти никой не е съгласен с това. Това е европейски проблем. Мисля, че си спечелихме правото да бъдем чути. Трудно ми е обаче да разбера това безразличие или пълната липса на интерес и разбиране на това, което се случва тук. Те никога не пожелаха да ни изслушат.

По-рано испанският крал Фелипе Шести критикува остро регионалното каталунско правителство заради кризата, предизвикана от проведения в неделя референдум за независимост. В телевизионно обръщение към нацията кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в автономната област:

Каталунското общество е разединено и в конфликт. Каталунските лидери подкопаха чувствата на състрадание и солидарност, които обединиха и ще продължат да обединяват всички испанци. Тяхното безотговорно поведение може да застраши икономиката и социалната стабилност на Каталуня и на цяла Испания.

В отговор каталунците обвиниха монарха, че не се е обърнал към тях и не разбира положението на автономната област:

Той не каза нищо ново. Това е патетична реч за испанците извън Каталуния. Той не говори към двата милиона души, които гласуваха и протестираха. Той обвинява каталунското правителство така, сякаш испанското правителство няма нищо общо с това.


Общо 700 000 души са участвали във вчерашните протести в Барселона срещу полицейското насилие, съобщи общинската полиция, цитирана от Франс прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна