Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът свиква заседание на ИК на ГЕРБ за роднинските назначения

Борисов определи подадена оставка на Делян Добрев като достоен акт, но това не значи, че ГЕРБ признава вина

| обновено на 04.10.17 в 11:08
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обеща в ГЕРБ да бъдат изчистени всички роднински назначения. Той се ангажира да свика заседание на Изпълнителната комисия на партията, на което членове на партията, които работят заедно със свои роднини в една институция, ще решат кой да остане там. 

На пресконференция премиерът коментира оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев и скандала с назначенията в Община Хасково. Борисов определи подадена оставка като достоен акт, но посочи, че тя не значи, че ГЕРБ признава вина. 

Бойко Борисов посочи, че Делян Добрев е безспорен професионалист и авторитет и партията реже живо месо от себе си с неговата оставка. Той обаче остава член на ГЕРБ и в Хасково трябва да има нови местни избори. 

По думите му, моралната позиция е кметът на Хасково Добри Беливанов също да си подаде оставката и да се направят нови избори там:
И това ще бъде най-прекрасният показ, кое е вярно и кое не, така, както във Варна, понеже сме тук, ако си спомняте, след като кметът подаде оставка, си проведохме избори, тогава ГЕРБ ги спечели и то убедително. Това би трябвало да е съдбата и на Хасково. Това е демокрацията, това е най-добрият начин да си изчисти човек името или да покаже на обществото на коя страна е.

По повод изявлението на президента Румен Радев, че ГЕРБ води срещу него война, премиерът каза, че работи в синхрон с президентската институция и неговото разбиране е да се работи и в мир. 

Бойко Борисов коментира казаното от президента за беквокалистите също с музикално сравнение:
Аз мисля, че президентството има първа цигулка в лицето на президента Радев и кабинетът има своята първа цигулка в мое лице. Двете цигулки свирят, поне според мен, в една тоналност за доброто на България. Беквокали Йончева, Нинова, Цветанов, имат други функции в парламента и ние не трябва да следим какво казват те, защото ще ни влошат на нас отношенията и това вече става междуинституционална война и това е лошо.

Заседанието на правителството започна. На него се очаква да бъде разгледан новият антикорупционен закон. Освен това премиерът посочи, че Томислав Дончев ще коментира отпадането на свидетелствата за съдимост.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна